piątek, 14 października 2011

masa cukrowa

Nie lubie kupnych róż na torty wiec postanowilam zrobic sama, z wiekszym lub mniejszym efektem koncowym.
Najważniejsze, że człowiek wie iż to jego dzieło i moze to sobie na koću spokojnie zjeść

800g cukru pudru
80g glukozy
70ml zimnej wody
4 łyżeczki żelatyny
3 lyżeczki "planty"
ewentualnie olejek migdałowy lub cytrynowy

zalać żelatynę zimną wodą,odstawić na ok 5 minut
postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się  rozpusci tak jak w galaretce,

wsypac glukoze,
uważać ,zeby papka się nie zagotowała! Jeśli sie zagotuje należy zacząć od nowa
dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.

 dodac olejek migdałowy

połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna .
cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jesli uznasz ,ze masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej .
Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jesli będzie zbyt sucha dodaj Planty

 Gotową mase cukrową można wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną .
Można też posmarować blat i wałek cienką warstwą planty.







2 komentarze: