piątek, 14 października 2011

tort z tygrysem

Tort z Tygrysem z Kubusia Puchatka, zrobiony dla syna koleżanki.
Zrobiony na bitej smietanie i ozdobiony mandarynkami ale można ozdobic róznymi owocami.

Biszkopt upieklam w kwadratowej formie,
przelozylam smietana 36%, jest super gdyż nie dodaje do niej żadnych usztywniaczy.

Potrzebe będzie:
biszkopt
6 opakowan smietany 36% po 200g
4 mandarynki lub inne owoce-maliny, truskawki, winogron
1szklanka herbaty badz soku do nasaczenia biszkoptu
barwniki spożywcze w prozku bądz żelu

Śmietane porzadnie schlodzic przed ubiciem.
Śmietane  ubic na najwyzszych obrotach ja ubijam cos kolo 5-8min nieraz uda sie szybciej.
Biszkopt przeciac na 3 czesci, ulozyc spód, nasączyć, wyłożyż ok 1/3 smietany, przykryć drugim biszkoptem, nasączyć i znowu wylozyc 1/3 smietany. Przykryc ostatnim kawałkiem biszkoptu, obłożyc biszkopt pozostałą śmietana.
Wykałaczka narysowac postac Tygryska, rozpuszczona polewa narysowac po sladzie.
Śmietane zabarwic odpowiednimi barwnikami, żeby uzyskac potrzebne kolory do postaci.
Nalożyc śmietane do rękawa cukierniczego z odpowiednia tylką-koncóką i wyciskac.
Boki udekorowalam starta czekolada a brzegi udekorowalam czastkami mandarynki




2 komentarze: