piątek, 30 grudnia 2011

bułeczki czosnkowe

400 g mąki pszennej 500 lub 650
20 g drobnego cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
260 g mleka
30 g masła, roztopionego

Ponadto na posmarowanie:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto podzielić na 12-13 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

W tym czasie przygotować nadzienie:

60 g miękkiego masła
5 ząbkow czosnku drobniutko posiekane lub przepuszczonego przez praske
2 łyżeczki suszonej pietruszki (świeża również może być)


Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, nałożyć w to miejsce nadzienie.

Piec w temperaturze 180?C przez około 15 minut. 
Najlepsze ciepłe, naprawdę warto zrobic mniam mniam:))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz