piątek, 30 grudnia 2011

kokosowy piegus

Ciasto dla smakoszy kokosu i maku takie finezyjne połączenie obu wyszło im na dobre:))
Ciasto:
6 białek
150g cukru pudru
150g suchego maku
150g wiórek kokosowych
1 łyzeczka proszku do pieczenia
Ciasto nie ma w sobie ani grama maki

Ubić białka w połowie dodać cukier puder, na koniec dodać resztę składników i wymieszać.
Ciasto upiec w dwóch cześciach tak, żeby miec dwa osobne placki. Trzeba blache wylozyc papierem do pieczenia inaczej nie oderwie sie ciasta od blachy.
Piec w 170 stop. az bedzie brązowe ale najlepiej sprawdzic patyczkiem.


Masa:
6 żółtek
100g cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
kostka masla
3 szlanki mleka

Żółtka utrzeć z cukrami, dodać obie mąki, 1/2 szklanki mleka a reszte zagotowac. Do gotujace sie mleka wlewać powoli masę i ugotować budyń. Utrzeć masło, dodawac zimny budyń i utrzec na gładką masę.
Placki przełożyc masa.
Życzę smacznego nie jest to małokaloryczne ciasto ale za to bardzo dobre oczywiście dla wielbicieli kokosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz