wtorek, 20 grudnia 2011

pierniczki

To są jedne z moich ulubionych pierniczków, ponieważ robi się je szybko i bez problemu a głównie oto chodzi w przepisach, żeby były przyjazne dla nas;)

skaładniki:
400 g mąki pszennej
2 duże jajka
13 dag cukru pudru 
10 dag masła, roztopionego
10 dag miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki, najlepiej żeby odpoczęło sobie z 5 min w misce:)
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w ostedpach      2-3cm. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.
Pierniczki po upieczeniu sa miekkie, moje lezaly ponad tydzie w puszczce i byly nadal pyszne




2 komentarze:

  1. mjami mjami przeslijjednego chociaz bo blond zachwalala tez bym zjadla ;P

    OdpowiedzUsuń