środa, 21 grudnia 2011

deser truskawkowo-śmietankowy

Deser idealny na upały :)  Podstawa to galaretki plus owoce i śmietana.
W moim przypadku byly to truskawki i to mrozone ale moga byc świeżę. Zmiksowane z cukrem i zamrozone czekaly az je zużyje.


2 galaretki truskawkowe
1 galarateka cytrynowa  lub inna
300g truskawek
200g smietany 30%

Rozpuscilam 2 galaretki truskawkowe w 2,5 szklance wody kiedy byla jeszcze ciepla dodalam moje mrozone truskawki, jezeli sa swierze trzeba poczekac az galaretka ostygnie.
Wymieszałam wszystko i przelalam do foremki u mnie byla to specjalna forma tupperware  ale mozna to zrobic w zwyklej tortownicy. Wstawilam do lodówki i zabralam sie za rozpuszczenie galaretki cytrynowej w 1szklance wody i poczekalam az bedzie zimna. Śmietane ubilam ale nie na sztywno i dodalam do niej galaretkę, wymieszałam.
Kiedy masa truskawkowa steza wylalam masę  smietanowa i wstawilam do lodowki.

Kiedy robi się z mrożonymi truskawkam to trzeba rozpuszczać obie galaretki w tym samym czasie, gdyż po ich dodaniu galaretka szybko sie scina i można szybociej wylać druga masę.

2 komentarze:

  1. Jakże to pysznie i delikatnie wygląda.... i zapewne smakuje obłędnie... Mniam :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję :) kształt deseru zupełnie inny niż z tortownicy a bardzo dobrze smakuję :)

    OdpowiedzUsuń