niedziela, 25 marca 2012

trufelki

Postanowilam, że tym razem zrobie domowe pralinki. Prawie kazdy jest miłośnikiem takich rzeczy, jednak za taka poezje dla podniebienia trzeba zapłacic wysoka kalorycznością. Jeżeli zjemy jedną góra dwie nic nam nie będzie ale problem w tym, że ciężko poprzestać tylko na tym;))

1/2 szklanki wiórków kokosowych
125g masła
1 duża lyżka masła orzechowe bądź nutelli albo innego kremu orzechowego
1 lyżka cukru pudru
1 szklanka mleka w proszku  (ja kupuje odtluszczone takie po 250g)
2 lyżlki mleka

Połowe masła roztopić, wsypac wiórki i zrumienic je, odstawic do wystygniecie.
Reszte masła utrzeć z pudrem i masłem orzechowym. Ucierając dodawać naprzemian wiórki i mleko w proszku, na koniec dać mleko. Wymieszac lyżką.
Odrywac po kawałku i formowac kulki wielkosci niedużego orzecha włoskiego.
Odstawic do lodówki na 1,5 godziny.
Przed samym podanem obtaczać w cukrze pudrze bądź kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz