wtorek, 24 kwietnia 2012

drożdżowe z malinami



Ciasto, które wszyscy jedli, nie znam osoby, której nie smakuje.
Zwykłe drożdżowe a jednak:)

1 szkl.mleka
70g drożdży
4 lyżki cukru
2,5 szklank mąki
2 żółtka
1 jajko
50g margaryny
szczypta soli

W misie rozkruszyć drożdże, dodac 1 łyżke cukru, zalac ciepłym mlekiem ale niegorącym posypac 1łyżką mąki i odstawic do wyrośniecie.
Po wyrosnieciu dodac cukier, żółtka i jajko, wymieszać, dodac roztopiona margaryne.
Na koniec dodac szczpte soli i mąke. Dobrze wyrobić.

Blaszke delikatnie nasmarowac margaryna opruszyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć maliny (ja użyłam mrożonych) i posypac kruszonka. Kruszonke robie z margaryny, mąki i cukru ale wszystko na oko. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie nastawić piekarnik na 180 stop.C i piec okolo 40-50min az ladnie zbrazowieje.



2 komentarze:

  1. nie chwal sie tylko poczestuj ;)
    smakowicie wyglada.

    OdpowiedzUsuń
  2. a własnie ze bede;)))
    nastepnym razem wysle gołębiem:)

    OdpowiedzUsuń