piątek, 27 kwietnia 2012

pierogi z truskawkami

Nie ma to jak smak lata o każdej porze roku. Kiedy tylko przychodzi sezon truskawkowy
zawsze mroże sobie 2-3kg, żeby mieć na pozostałą część roku.
Dzieciaki uwielbiaja pierogi z truskawkami i jagodami.

Ciasto na pierogi robie z mąki i bardzo goracej wody, wsumie zaparzam mąke.
Wsumie nie podam dokładnych proporcji bo robie na oko
Ciasto robie z ok. 1,5-2 szklanki mąki i 1/2-1 szklanki goracej wody.

Mieszam drewniana łyżką tak zeby uformowac zwarąa całość. Kiedy lekko ostygnie formuje w kule i czekam aż ciasto zrobie sie prawie zimne.

Następnie kroje jeszcze zamrożone truskawki w cząstki, i cukruje.

Ciasto wałkuje i wykrawam krążki, następnie nakładam truskawki


Ugotowane pierogi, sypie cukrem


Życze smacznego:)





2 komentarze:

  1. mjami mjami zjadlabym troche... szkoda ze blizej nie mieszkam na bank bys mnie miala na kolacji heheheh

    OdpowiedzUsuń
  2. no to nie ma problemu, zapraszam jak bedzie sezon:)

    OdpowiedzUsuń