wtorek, 1 maja 2012

szwedzkie kardamony


Przepis na buleczki z kardamonem posiadam od wielu, wielu lat. Wszyscy w rodzinie je uwielbiaja, gdyż są bardzo smaczne co ja pisze one są suuuuper.
16 lat temu w Polsce dostac taka przyprawe jak kardamon to bylo raczej niemozliwe, że juz nie wspomne o cukrze w granulkach. Zaopatrzenie mam ze Szwecji a ten kardamon bosko pachnie i juz jest zmielony:)).

Buleczki sa na drożdżach ale daje sie ich naprawde mało. Oryginalny przepis jest na bardzo dużą ilość wiec ja zwyczajnie robie z połowy a teraz zrobilam z 1/4 a i tak wychodzi 20sztuk.
Ciasto jest bez jajek.

Ciasto: na okolo 40-50sztuk
30g drożdży swiezych
2 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki cukru
75g margaryny
5 szklanek mąki
2 lyżeczki kardamonu
szczypta soli

Nadzienie do smarowania:
100g margaryny roztopionej
5 lyżek cukru
1 lyżczeka cynamonu             Margaryne przelac co miseczki, dodać cynamon i cukier, wymieszać.

dodatkowo:
roztrzepane bialko do smarowania
cukier perlisty do posypania
cos takiego



Drożdże pokruszyc do miski, dodac troche cukru i zalać mlekiem, posypac 2 lyzkami mąki i odstawic do wyrosniecie na 5 min.
Dodać pozostały cukier, kardamon, margaryne wsypac 4 szklanki maki i wyrobic krótką chwile.
Odstawic ciasto na 5 min.
Po tym czasie, na stolnice poypać dosyć mąką, wyłożyć ciasto. Podzielić na 2 części.
Jedną część rozwałkować na placek grubości okolo 0,5cm. Polową nadzienia posmarować placek.
Zwinąć jak rolade. Kroić na plasterki grubości 2cm.
Wkładać do papilotek, i układac na blaszke, smarowac wierzch roztrzepanym bialkiem i posypać cukrem perlistym takimi kuleczkami.
U nas mozna go kupic w takich czerwonych kartonikach pod nazwą "cukier perlisty"
Ja oczywiscie mam ze Skandynawii jeszcze zapasy

Piec je  w 180 stop.C az sie lekko zrumienią.

                                        Posmarowane białkiem i posypane

                                             Bułeczki juz w piekarniku

Po wyjeciu stygna sobie:)




1 komentarz:

  1. o kurde takich nie jadlam jeszcze.... wygladaja przepysznie

    OdpowiedzUsuń