środa, 2 maja 2012

tzatziki


Tzatziki  to jest chyba jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie ogórków. Tzatziki uwielbiam, głównie do mięs pieczonych, z grilla ale też jako dodatek do drugiego dania.

4 średnie dlugie ogórki,
duży kubek greckiego jogurtu
3-4 ząbki czosnku
garść pokrojonego koperku
sól, pieprz do smaku

ogórki zetrzeć na tarce o wiekszych oczkach, lekko posolić  i czekac aż puszczą sok
jogurt przełożyć do miski, badź jakiegoś pojemnika, wycisnąć czosnek praską,

ja robie to w pojemniku, który ma przykrywke,  pozniej wstawiam do lodowki zamkniety,
idelanie rozwiązanie jadąc w gości gdyż nie trzeba już przekładać


odcedzić ogórki i przelożyc do jogurtu, wymieszać


następnie dodać pokrojony drobno koperek i wymieszać,

Wstawiam do lodówki, żeby wszystko sobie ładnie przeszło, zazwyczaj robie na 2-3 godziny przed podaniem
ale każdy może zrobic kiedy chce.

Życze smacznego:)

4 komentarze:

  1. Musi ciekawie smakowac, nie jadlam czego stakiego...

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo..moje ulubione zaziki,tez uwielbiam do grilla.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja tez uwielbiam,
    larvunia zrób na pewno ci posmakuje:) to coś lepszego od mizerii

    OdpowiedzUsuń