wtorek, 24 lipca 2012

bułeczki z serem i jagodami



Pomysł zaczerpnęlam z  mojewypieki jednak zmodyfikowalam troche i moje nie wyszly tak perfekcyjne wizualnie ale wyszly samczne i chyba oto chodzi;)

składniki:
300 ml mleka, letniego
60 g masła
100 g cukru
szczypta soli
1jajo
1 żółtko
ok. 600 g maki pszenne
20 g drożdży świeżych

masa serowa:
400g twarogu
5 łyżek cukru
2 łyżki budyniu
1 jajko

dodatkowo:
1 szkl. jagód
z letniego mleka, drożdży, cukru zrobić rozczyn, dodać jajka, masło, sól i mąke.
Wyrobić ciasto, uformowac kule i odstawić do wyrosnięcie na okolo 1 godz.

Ciasto rozwałkowac na kwadrat taki 45x45cm, ciasto przeciąć na pół, każdą część posmarować masą serowa i posypać jagodami. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Pociąć na kawałki, wychodzi okolo 8-10 z kazdego prostokąta -mi wyszło mniej, gdyż pokroiłam grubiej.

Blache wyłożyc papierem do pieczenia ułożyc kawałki ciasta tak żeby sie stykały ze soba bokami.
Piec okolo 30min w 200stop. C

po lukrowaniu

na zielonej trawce:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz