piątek, 24 sierpnia 2012

maliniak z beza

Pełna parą ruszył sezon malinowy. Lubie ciasta z owocami jednak tym razem nie będzie to ciężkie ciasto.
Kruche ciasto z dużą ilością malin przykryte bezą. Maliny po upieczeniu sa lekko kwaskowate a słodka bez idealnie się z tym komponuje

ciasto:
350g mąki
200g miękkiego masła
5 łyżek cukru
4 żółtka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

beza:
4 białka
220g cukru

nadzienie:
około 300g malin
1łyżka bułki tartej

piekarnik nastawić na 170stop. C
ciasto zagnieść z podanych składników, wylepić blachę 35x25 wyłożoną papierem, podpiec około 15min,

W miedzy czasie ubic białka na sztywno na koniec wsypywać powoli cukier i dalej miksować aż utworzy się sztywna beza, która można nożem kroić

maliny wymieszać z łyżka bułki tartej, wysypać maliny na podpieczone ciasto i wstawić na 5min. do piekarnika.


Wyciągnąć ciasto, na maliny wyłożyć piane z białek, wyrównać, piec około 30min aż beza będzie lekko
zrumieniona



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz