niedziela, 2 września 2012

bitki/ baletki

Bardzo popularne ciasteczka, przywodzące na myśl smak dzieciństwa.
Uwielbiam je, jednak te kupne dzisiejsze nie są już takie same jak kiedyś.
Postanowiłam upie, są równie pyszne jak dawne.


składniki:
3 jaja 
80g cukru pudru
75g mąki pszennej
suchy mak do posypania

Nastawić piekarnik na 180stop. C
Białka ubić na sztywno, dosypywać powoli puder, miksując, na koniec dodać żółtka i zmiksować na małych obrotach.
Mąke powoli wsypywać i delikatnie mieszać, ja to robię łyżką, Zmiksowanie może spowodować, że ciasto będzie płynne a musi mieć puszystą konsystencje.

Blache wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać krążki bardzo blisko siebie, posypać obficie suchym makiem.
Piec okolo 10min. Po przestygnięciu przekładać marmolada u mnie byla różana.


Życzę smacznego

2 komentarze: