wtorek, 18 września 2012

Chałwowiec

Ciasto dla "odważnych", czyli z surowymi białkami. Ja się nie brzydzę ani nie boję wiec robię i jem:)

składniki:

1,5 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
4jaja
1 szkl. cukru pudru
200g masła
cukier waniliowy
300g chałwy
dowolna galaretka
biszkopt bądź biszkopty

galaretkę rozpuścić w w podanej ilości wody na opakowaniu
tortownice wyłożyć biszkoptami

żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki mleka, resztę zagotować i wyłączyć , wlać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia, ostudzić
białka ubić z puder

masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkami, dodać chałwę i zmiksować, dodać mleko z żelatyną, utrzeć.


Dodać pianę z białek, wymieszać mikserem.
Masę przelać do formy

 wstawić do lodówki, gdy galaretka będzie zimna wylać na masę i ponownie do lodówki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz