sobota, 13 października 2012

Rustykalna tarta z jabłkami

Sezon na jabłka w pełni. Wybór odmian od koloru do wyboru. Szarlotka, jabłecznik czy tarta to ciasto typowo jesienne.
Kiedyś nie lubiłam ale ostanimi czasy jednak mój gust się zmienił;)

                                    


Tym razem będzie rustykalna tarta z przepisu Bajaderki.

ciasto:
1 i 1/4 szklanki maki
2 lyzki cukru
szczypta soli
1/2 kostki zimnego masla (125 g), pokrojonego na kawalki
3 lyzki lodowatej wody

Make wymieszac z cukrem i sola, dodac masło i posiekać, aż masło zamieni sie w grudki (swietny do tego jest malakser). Dodac 2 lyzki wody, wymieszac az ciasto zacznie formowac sie w calosc. Jeżeli ciasto ciagle jest suche, dodawac stopniowo pozostala lyżke wody. Z ciasta uformowac kule, splaszczyc, zawinac w folie plastikowa i schlodzic w lodowce przez conajmniej godzine.

nadzienie:
4 duze jablka - obrane, przekrojone na polowki i kazda polowka pokrojona na 6 plasterkow czyli będą dosyć grube
6 łyżek cukru
1/3 lyzeczki mielonego cynamonu
1 łyżka maki
2 lyzki rozpuszczonego masła


dodatkowo
jajko do smarowania
4 łyżki dżemu morelowego do posmarowania, ja pominęłam bo nie miałam

4 lyzki cukru wymieszac z cynamonem, posypac jablka i wymieszac. Pozostale 2 lyzki cukru wymieszac z lyzka maki w malej miseczce.

Schlodzone ciasto rozwalkowac w ksztalcie krazka o srednicy 32cm, najpiej zrobic to od razu na papierze do piecznie łatwiej się przenosi.
Przeniesc na duza plaska blache. Posypac ciasto (zostawiajac czysty 5cm margines) mieszanka cukru i maki.
Układać jablka (ciagle zostawiajac wolny 5cm margines), plasterek przy plasterku w kółko, polać roztopionym masłem. Zawinąć brzeg ciasta na jabłka, robiac zakladki (im ciasto nierowniejsze tym ladniejsze. Caly urok w jej niedoskonalości:)
Posmarowac brzeg rozbełtanym jajkiem, posypac grubym cukrem krysztalem bądz cukrem perlistym i piec w temperaturze 200 stop. C przez okolo 40-45 minut, az jablka beda miekkie i ciasto złotawe.
Polać jabłkam rozpuszczonym dżemem morelowym



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz