wtorek, 23 października 2012

Seromakowiec


Sernik, makowiec a może by tak 2w1. Seromakowiec, ciasto uwielbiane przez innych więc przyszła pora i na mnie, żeby zrobić.
Smaczny,słodki, wilgotny czyli bardzo dobre połączenia
przepis ze strony mojewypieki, zdjęcia mojego autorstwa.

ciasto:
1,5 szklanki maki
1/2 szklanki cukru pudru
125g masłą
1 żółtko

Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie rękoma oprószonymi mąką wyłożyć do formy o wymiarach 45 x 40 cm  Ponakłuwać, podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut.

masa makowa u mnie gotowa z puszki

masa serowa:
1,2 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego dwukrotnie (nie może być kwaśny)
1,5 szklanki cukru pudru
150g miękkiego masła
5 jajek (osobno zółtko i białko)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka pomarańczowa-ilość dowolna

Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser, i dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę. Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na nią wyłożyć masę serową.
Piec około 60 minut w temperaturze 175ºC (można od góry przykryć folią aluminiową, by sernik się nie spiekł i pozostał biały).
Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w zimnym pomieszczeniu.

życzę smacznego


4 komentarze:

  1. moja mam ateż robi sero makowe ciasta jezzzuuu jakie są pyszne, Twoje pewnie też...
    ale masz fajnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwszy raz robiłam i pierwszy raz jadłam, pyszne wyszło
    tylko troche dla mnie za słodkie;)

    OdpowiedzUsuń