wtorek, 13 listopada 2012

bułeczki kardamonowe

Wcześniej je robiłam, jednak tym razem trochę inny przepis, również oryginalny szwedzki.


ciasto:
50g drożdży
3 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
150g miękkiego masła/roztopionego
2 łyżeczki kardamonu mielonego
szczypta soli
11 szkl mąki ja dałam o jakieś dwie mniej gdyż zostawiałam na noc w lodówce więc ciasto rano było zimne i gęste.

nadzienie:
200g masła
3/4 szkl.cukru
2 łyżeczki cynamonu

białko do smarowania

drożdże zasypac 1 łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem, odsawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić, dodac do zaczynu, dodać sól, wymieszać dodawać porcjami mąkę.
Wyrobić, odstawić do wyrośniecie na jakies 40min.
Po tym czasie zrobić nadzienie, roztopić masło dodać cynamon i cukier, wymieszać.

U mnie ciasto podzieliłam na 3 części, każdą rozwałkowałam na dowolny prostokąt, grubości okolo 3mm, posmarowałam częścią nadzienia po całości, po dłuższym boku zwinęłam w rulon,
Na blaszce ułożyłam papilotki, ciasto pocielam na 1,5-2cm kawałki, włożyłam do papilotek, posmarowałam roztrzepanym białkiem i posypałam cukrem perlistym.

Piec okolo 20min w 200stop. albo aa się ładnie zrumienią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz