wtorek, 9 kwietnia 2013

blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Szybko, prosto i przyjemnie, niektóre przepisy takie są.
Jest bardzo sycący w sumie na jeden kęs. Dlatego spokojnie przeleży w zamknięciu
te 2-3 tygodnie.


składniki:

350g czekolady gorzkiej
3/4 szkl. mleka skondensowanego słodzonego
1 szklanka suszonej żurawiny
3/4 szklani pistacji
ewentualnie
2 łyzki cukru pudru

keksówkę taka mniejszą wyłożyć papierem do pieczenia

Połamaną czekoladę rozpuścić na parze, lub w mikrofalowce ale nie do samego końca.
Dolać mleko, wymieszać, dodać pistację i żurawinę, wymieszać.
Kiedy zacznie tężeć wyłożyć do formy, wyrównać wierzch. wstawić do lodówki.
w zamkniętym pojemniku w chłodzie można przechowywać nawet 2 -3 tyg.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz