piątek, 12 kwietnia 2013

kasza jęczmienna z sosem śmietanowym

Jedno z ulubionych dań w naszym domu. Szybkie bez komplikacji ale jest jeden warunek, trzeba lubić kaszę jęczmienną. Sos jest na bazie śmietany z dodatkiem kurczaka i pieczarek.
Ja mój sos wzbogaciłam jeszcze o papryczkę chilli i koperek.

Ugotować tyle kaszy dla ilu osób ma być obiad czyli według uznania.


sos:
 600g śmietany 30%
1 średnia pierś z kurczaka
6 wiekszych pieczarek
sól,
pieprz
jeżeli ktoś lubi to dodać kawałek papryczki chilli bądź mielonej słodkiej papryki

pokroić pierś kurczaka w kostkę, pieczarki też drobno pokroić.
Na patelnie wlać łyżkę oleju i 1/4 szkl wody wrzucić pokrojonego kurczaka i pieczarki.
Dusić około 5min, wlać śmietanę. Dusić do zredukowania śmietany o 1/3 objętości czyli tak, żeby ubyło jej około 1/3.
Na końcu doprawić solą, pieprzem i paryką mielona, jeżeli jest to świeże chilli dodać razem ze śmietaną.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz