niedziela, 19 maja 2013

karolinowy tort- komunijny

Wyszedł jak wyszedł, ale ważne ze smakował;)
biszkopt przełożony bitą śmietaną z malinami, ozdobiony cukrowymi perełkami oraz żywymi kwiatami.


biszkopt średnicy 26 cm
1000 g śmietany 36% czyli 5 opakowań po 200 g
1/2 szklanka malin
4 łyżki cukru pudru
cukrowa posypka
dowolny napój do nasączenia
2 garście wiórków kokosowych
dowolny barwnik spożywczy


3 śmietany(600 g) ubić z 3 łyżkami cukru pudru trwa to około 5 min, dodać maliny wymieszać mikserem
biszkopt przekroić na 3 części

dolny placek nasączyć,nałożyć połowę śmietany, wyrównać przykryć drugim krążkiem ciasta, nasączyć i
wyłożyć pozostałą śmietanę, wyrównać, przykryć trzecim krążkiem i nasączyć.
Pozostałą śmietanę (400g) ubić z resztą cukru pudru, do osobnej niedużej miseczki odłożyć 2 kopiaste łyżki śmietany w celu późniejszego zabarwienia.

Białą śmietaną obłożyć z wierzchu tort, boki obsypać kokosem,
odłożona śmietanę zabarwić, przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką u mnie otwarta gwiazdka i wyciskać, napisać napis można użyć polewy do ciast
posypać perełkami i ozdobić żywymi kwiatami u mnie frezje


po zjedzeniu większości ;)






4 komentarze:

  1. W tym torcie podoba mi się to,
    że nie został ozdobiony religijnymi symbolami typu kielich,hostia.Uważam,że ich używanie do ozdabiania tortów komunijnych i innych okazjonalnych wyrobów kulinarnych jest jednak niestosowne.I kiczowate.Stało się już tak powszechne,że przestało razić,a powinno.

    OdpowiedzUsuń
  2. główne założenie to ma dobrze wyglądać i być smaczny
    nigdy nie przykładam wagi do tego, że maja być charakterystyczne symbole, napis mówi sam za siebie

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda najważniejsze że jest smacznie.Często są pięknie udekorowane torty ale w smaku mają dużo do życzenia.Twój wygląda na smaczny.

    OdpowiedzUsuń