czwartek, 23 maja 2013

makowe zawijańce

Był makowiec wiec resztkę maku trzeba zużyć. Postanowiłam zrobić makowe zawijańce, ciasto z tego samego przepisu co tutaj
Jednak ciasto zrobiłam z polowy porcji z racji tego, że maku mniej.


potrzebne
ciasto zrobione według " boski makowiec "
mak
 białko do posmarowania ciasta

ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm i pociąć na  6 długich pasków o szerokości 3 cm,
każdy posmarować białkiem, na pierwszy pasek po całości wyłożyć niedużą ilość maku, przykryć drugim
 z kolejnymi 4 paskami zrobić identycznie.



 i skręcać jak sprężynę, zrobić kółko a końce zlepić.

Przełożyć na blachę oprószoną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. posmarować roztrzepanym białkiem.
piec około 15 min w 200 stop. w sumie do zrumienienia na koniec można polać lukrem, jeżeli ktoś lubi.
Wyszło mi 3 sztuki.





4 komentarze:

  1. Wyglądają wyśmienicie :)
    Aż chciałoby się jednego porwać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki :) oj smaczne, może podrzucę jednego;) ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Po prosty cudne i ciekawie pozwijałaś.

    OdpowiedzUsuń
  4. dzieki a ona wyglądają niczym wianki ;)

    OdpowiedzUsuń