czwartek, 9 maja 2013

Scones- angielskie bułeczki

Lubię próbować różnych rzeczy. Tym razem padło na angielskie scones. Przepis pochodzi z gazety "Dekoracja ciast".

składniki:
220 g mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka octu
25 g miękkiego masła
1 łyżka cukru
150 ml maślanki
 mleko do posmarowania


nastawić piekarnik na 220 stop.


do miski wsypać mąkę, sól, sodę i dodać ocet, wymieszać, dodać miękkie masło i rozetrzeć palcami, do uzyskania konsystencji coś jak okruchy, zrobić zagłębienie wlać maślane, dodać cukier.
Wymieszać i zagnieść.
Na stolnicy oprószonej mąką zagnieść elastyczne ciasto. roznieść palcami koło o  grubości 1 cm
metalową foremką bądź kieliszkiem o średnicy 5 cm wykrawać kółka. Pozostałe ciasto zagnieść i ponowne wykrawać.
Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować mlekiem piec na środkowej półce 8-10 w 200 stop. C
Można dodać rodzynki bądź żurawinę, ja podzieliłam ciasto na 2 częśći i do jednej dałam żurawinę.

Można jeść z dżemem. Pycha:)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz