sobota, 11 maja 2013

tort z truskawkami


Tort, który jest zawsze dobry na każdą imprezę i cieszy oko:)


biszkopt średnicy 26cm
masa:
1000 g śmietany 36%
4 łyżki cukru pudru
ilosc truskawek dowolna
nasączenie:
3/4zklanki herbaty srednio slodkiej z sokiem z cytryny do smaku,
czekolada bądź polewa czekoladowa do ciast

śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem
Biszkopt przeciąć na 3 krażki, dolny ułożyć na paterze nasączyć 1/3 herbaty, wyłożyć 1/3 śmietany, na to ułożyć następny krążek biszkoptu nasączyć  i znowu 1/3 śmietany. Położyć 3 krążek ostatni i obłożyć pozostałą śmietaną boki i wierzch tortu.
Truskawki umyć zostawić szypułki, przekroić na pół, ułożyc wedle uznania, polać roztopioną czekoladą badź polewa, lub zanurzyć truskawki do polowy w czekoladzie i układać na wierzchu

Życzę smacznego


6 komentarzy:

  1. To musi byc niebo w gebie !!
    wpraszam sie na tego torcika haha
    Chcialabym umiec tak piec jak ty...

    OdpowiedzUsuń
  2. Owca, Alina dzięki, miło że się podoba:)
    owca jak będziesz w okolicy to zrobię
    especial for you:)

    OdpowiedzUsuń