niedziela, 2 czerwca 2013

drożdżówki z jagodami

Jagody mrożone, wyciągnięte zapasy z zamrażarki, które trzeba było już zużyć.
A nic tak dobrze nie smakuje jak ciacho np. z kakao ;)



ciasto:
30 g drożdży
1 łyżka śmietany 18%
1/2 szklanki letniego mleka
2 łyżki cukru
2,5 szklanki mąki
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli

kruszonka robiona na "oko"
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mąki
1 łyżka miękkiego masła taka kopiasta

1/2 szklanki jagód

do miski wrzucić pokruszone drożdże, dodać śmietanę, mleko i cukier wymieszać do rozpuszczenia się drożdży, dodać roztopione masło, jako i żółtko, wymieszać, dodać make z solą i wyrobić

odstawić na 5 min ciasto

oprószyć blachę mąką, z ciasta formować kulki rozpłaszczyć na blaszce,
zrobić zagłębienie dnem szklanki, posypać każdą jagodami

 i posypać kruszonką

piec w 180 stop.C do lekkiego zrumienienia u  mnie trochę za długo siedziały w piekarniku i się spiekły


można polać lukrem

6 komentarzy:

  1. Zazdroszczę Ci tych jagodzianek... :) Wyślesz mi chociaż jedną ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma sprawy, dorwę tylko jakiegoś gołębia, chwila momento i już poleciała jedna sztuka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe muszę spróbować:)polecam mus jagodowy dostępny na www.anielskieprzysmaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. myślę, że będzie smakować a musu nie jadłam ale frużelinę owszem i najlepsze domowe są ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Alina ale tak przy niedzieli to można;)

    OdpowiedzUsuń