wtorek, 4 czerwca 2013

sernik z jagodami

Ciąg dalszy przygód z jagodami i tym razem sernik z nimi.


ciasto na spód:
200 g mąki
100 g margaryny
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki śmietany 18%
1 łyżka kakao

wszystkie składniki zagnieść, utworzyć kule i schłodzić w zamrażarce a w tym czasie
 zabrać się za masę serową i nastawić piekarnik  na 180 stop.C

masa serowa:
1 kg twarogu dobrze zmielonego
3 jajka
300 g cukru
1 budyń waniliowy

1 szklanka jagód

ser, cukier i budyń zmiksować na gładką masę, na koniec dodać jajka i ponownie zmiksować krótką chwilę

wyciągnąć ciasto, zetrzeć na tarce o dużych oczkach do tortownicy o średnicy 26cm
 wylać masę serową, posypać jagodami
piec około 1 godz. w 180 stop.C


5 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda.Poproszę kawałek:)polecam różnego rodzaju konfitury dostępne na www.anielskieprzysmaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wypieki z jagodami, są pyszne, a do tego mają taki piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mrożone zapasy mam wykorzystane,ale za niedługo sezon więc taki serniczek sobie zrobię,pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. jagody dobre na wszystko;)a do ciast idealne:)

    OdpowiedzUsuń