niedziela, 9 czerwca 2013

ślimaczki drożdżowe z makiem

Mimo, że panuje już sezon na owoce to postanowiłam zrobić drożdżowe z makiem.
Idealne na podwieczorek z kubkiem mleka bądź kakao.



ciasto:
30 g drożdży
1 kopiasta łyżka gęstej śmietany
50 g cukru pudru
250 g mąki
70 g masła roztopić
1 jajko
szczypta soli

 400 g gotowej masy makowej
mleko do posmarowania

pokruszyć drożdże, dodać puder i śmietanę, wymieszać do rozpuszczenia, dodać roztopione masło, jajka, wymieszać, dodać mąkę, wyrobić
nastawić piekarnik na 180 stop.C

ciasto rozwałkować na prostokąt taki mniej więcej 35x30 cm.
nałożyć masę makową, wyrównać i zwinąć jak roladę, kroić na kawałki o grubości 1,5-2 cm
ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć, posmarować mlekiem
piec około 15-20 min w 180 stop.C





2 komentarze: