piątek, 14 czerwca 2013

tarta truskawkowa

Kupiłam formę do tart z wyciąganym dnem więc trzeba było zrobić próbę, aż że sezon truskawkowy w pełni
to szkoda marnować okazji;)


spód:
400 g ciastek wielozbożowych bądź digestive
100 g miękkiego masła

wszystko zmielić w malakserze na konsystecje mokrego piasku
 blachę lekko natłuścić masłem i wygnieść dno i boki formy ciastem, wstawić do lodówki na 30 min.
po tym czasie zabrać się za masę

masa:
500 g truskawek
400 g jogurtu greckiego albo typu greckiego
2 łyżki cukru
5 pełnych łyżeczek żelatyny

żelatynę namoczyć i rozpuścić w 1/4 szklance wody

truskawki, jogurt oraz cukier zmiksować, wlać żelatynę i znowu zmiksować
na przygotowany wcześniej spód wylać masę i wstawić do lodówki do stężenia




3 komentarze:

  1. Uwielbiam tartę truskawkową! Pyszne ciasto!

    Z pozdrowieniami,

    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. oj bardzo truskawkowa i tez uwielbiam takie klimaty a do tego nie jest zbyt słodka

    OdpowiedzUsuń