środa, 19 czerwca 2013

truskawkowe marzenie

Sezon truskawkowy w pełni,  więc trzeba wykorzystać okazję. Dzisiaj u mnie strasznie gorąco
 aż 34 stop.i pora na zimny deserek na podwieczorek.
Od razu zaznaczam, że deser nie jest zbyt słodki, jedyny cukier to z galaretki.



spód:
paczka okrągłych biszkoptów

pierwsza warstwa:
1 truskawkowa galaretka
1 łyżeczka żelatyny
1 szklanka zmiksowanych truskawek
1 szklanka kompotu truskawkowego
100 g śmietany 30%

druga warstwa
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka żelatyny
truskawki do ozdoby

tortownice średnicy 21 cm wyłożyć folia spożywczą, żeby zapobiec wycieknięciu masy,
wyłożyć dno biszkoptami

galaretkę i żelatynę rozpuścić w kompocie, jak ostygnie dodać zmiksowane truskawki,
śmietanę lekko ubić, połączyć z galaretką, 3 łyżki wylać na biszkopty, żeby przykleiły się
do dna. Wylać masa i wstawić do lodówki do stężenia.

zrobić drugą warstwę: 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w niedużej ilości wody, wymieszać z jogurtem naturalnym, wylać na stężałą masę truskawkową i od razu układać truskawki na masie


Truskawkowy zawrót głowy 2013

7 komentarzy: