piątek, 19 lipca 2013

czereśniowe na zimno

Sezon na czereśnie jeszcze jest, a że ja kocham czereśnie a najbardziej te bez robali, to zrobiłam coś w roli głównej.
Miał być sernik z wiśniami a wyszło ciasto na zimno  z czereśniami.

kolejność czynności to rozpuszczenie galaretek a później pieczenie biszkoptu ale jeżeli ktoś woli to można biszkopt  zrobić dzień wcześniej.


biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

jaja z cukrem ubić na puch, dodać mąkę z proszkiem i wymieszać na najniższych obrotach,
wysmarować delikatnie masłem tortownice 26 cm, przelać ciasto i piec około 25 min w 180 stop.C
gorący wyciągnąć, ściągnąć obręcz i zostawić do ostygnięcia,
po czym przekroić na dwie części ale spodu nie ściągać z dna tortownicy, blaty będą dosyć cienkie.

masa:
2 galaretki truskawkowe
1 galaretka agrestowa
200 g śmietany 30%
500 g czereśni

galaretkę truskawkową rozpuścić w 2,5 szklance wody a agrestową w 1 szklance wody i zostawić do wystygnięcia,
zimną truskawkową wstawić do lodówki a agrestowa zmiksować ze śmietana przez 1 min i tez wstawić na chwile do lodówki aż zacznie lekko tężeć,
 założyć ponownie obręcz na tortownice z blatem biszkoptu,  wylać galaretkę na biszkopt i przykryć drugim, wstawić do lodówki na kilka minut, czereśnie pozbawić pestek wyłożyć na wierzch biszkoptu, zalać lekko tężejącą galaretką truskawkową, wstawić do lodówki po godzinie można podawać :)


2 komentarze:

  1. Pyszne ciasto, piękny kolorek :) Przydało by się takie cudo na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzieki, powiem szczerze ze nawet polaczenie smakow galaretek pasuje :)

    OdpowiedzUsuń