wtorek, 9 lipca 2013

drożdżowe z truskawkami i kruszonka migdałową

Sezon truskawkowy mija powoli nieubłaganie więc zrobiłam drożdżowe z truskawkami.
Ciasto takie jak lubię niezbyt wysokie.




ciasto
1 szklanka ciepłego mleka
40 g drożdży
3 łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka miękkiego masła
2 szklanki mąki
szczypta soli

1 szklanka truskawek pokrojonych na pół

kruszonka
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
garść posiekanych migdałow bez kórki
wszystko dobrze wymieszać jak za sucha dodać masłą więcej

do miski wrzucić, drożdże,cukier i zalać ciepłym mlekiem, wymieszać do rozpuszczenia drożdży,dodać jajko i żołtko, oraz sól i masło, wymieszać porządnie, wsypać mąke i wyrobić dobrze.

Wyłożyć blache 25x30cm papierem przełożyć ciasto i ułożyc truskawki, posypac kruszonka
Piec około 35min w 180 stop.C



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz