wtorek, 16 lipca 2013

kurczak po tajsku

Kurczak po tajsku, z dodatkiem mleka kokosowego, za pewne nie każdemu przypadnie do gustu ale myślę, że znajdą się amatorzy takiej kuchni :)

składniki :
pierś z kurczaka
1 papryka
1 nieduża cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu sojowy
200 ml mleczka kokosowego

dodatkowo:
1 szklanka ryżu jaśminowego

trochę świeżej kolendry albo pietruszki

pierś pokroić w cienkie paski, zamarynować przez 15 min w  sosie sojowym
w tym czasie nastawić wodę na ryż -3 szklanki wody i zabrać się za krojenie warzyw

paprykę oraz cebule pokroić w paski, w rondlu podgrzać łyżkę oleju, wrzucić kurczaka, dusić przez 3 min i ze 2 razy wymieszać, dodać paprykę i cebule dusić kolejne 2 min mieszając od czasu do czasu, po tym czasie wlać mleko kokosowe i dusić jeszcze 4min.
w czasie gdy robi się sos na pewno nasza woda na ryż zaczela się gotować, wrzucić do wrzątku ryż, gotować 8-10 min mieszając do jakiś czas. po tym czasie odcedzić ryż

nałożyć ryż do miseczek polać sosem i wyłożyć porcję warzyw z kurczakiem i posypać posiekana kolendra równie dobrze może być pietruszka.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz