środa, 10 lipca 2013

sernik zebra

Serniki lubię ale nie wszystkie, znalazlam fajny przepis gdzieś w gazecie jednak go zmodyfikowałam do swoich potrzeb i wyszło takie oto ciasto:



Ciasto na "oko":
2 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżka kopiasta masła
jakby było za suche dodać masła  a jak za rzadkie dodać mąki
wszystko zagnieść, ciasto wyjdzie coś jak okruchy, tortownicę 26 cm wyłożyć ciastem i ugnieść.

masa serowa
1 kg sera z wiaderka
200 g śmietanki 30%
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
100 g cukru
150 kremu czekoladowego np.  nutella albo coś podobnego

ser wymieszać ze śmietaną, dodać jajka, cukier waniliowy i mąkę, wymieszać na gładka masę mikserem,
podzielić masę na dwie części
do jednej dodać cukier i wymieszać a do drugiej dodać  krem czekoladowy np. i wymieszać porządnie.

na ciasto na środek wylać 3 łyżki masy serowej ciemniej i  na to na środek 3 łyżki masy serowej białej i tak na przemian do wykończenia obu mas.
Piec około 60 min, w 170 stop.C
zostawić do ostygnięcia i stężenia na kilka godzin.





3 komentarze:

  1. Sernika zebry jeszcze nie jadłam, ale chyba trzeba to zmienić; )

    OdpowiedzUsuń
  2. jest naprawdę dobry do tego stopnia ze moje dzieciaki po dwa kawałki zjadły ;)
    Angie polecam do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń