piątek, 30 sierpnia 2013

makowiec na kruchym

Makowce ulubione ciasto u mnie w domu. Zazwyczaj robię taki-boski makowiec jednak tym razem zrobiłam na kruchym cieście. Makowiec jest wilgotny taki jak lubię a ciasto miękkie nie żaden suchar.
ciasto:
100 g miękkiego masła
1/2 szklanka cukru
2 jajka
2 łyżki śmietany 12% / 18%
2 i 1/3 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

puszka maku

masło,cukier, jajka i śmietanę wymieszać, dodać mąkę z proszkiem, szybko wyrobić.
blachę 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół, jedną cześć ciasta rozwałkować i wyłożyć dno blachy. Na ciasto wyłożyć masę makową. Drugą część ciasta rozwałkować i ciąć na paski, układać na maku w kośną kratkę.
Piec 20-25 min w 190 stop.C

 Jeżeli ktoś lubi może polukrować ciasto.

2 komentarze:

  1. podoba mi się, bardzo lubię makowce. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki a mi jakoś z kruchym nie po drodze ale nie ma to jak brać byka za rogi ;)

    OdpowiedzUsuń