piątek, 20 września 2013

ciasto jabłkowe-apple pie

Sezon na jabłka więc musi być jabłecznik a w sumie zrobiłam apple pie czyli ciasto jabłkowe.



ciasto:
250 g mąki
150 g zimnego masła
70 ml wody
2 łyżki cukru
1 jajko

nadzienie
4 duże jabłka
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki cukru

masło pokroić w kostkę, dodać do mąki wymieszać mikserem, wyjdzie coś w rodzaju piasku, dodać wodę i i wymieszać konsystencja będzie dalej piaskowa, dodać jajko, wyrobić ręką.
Ciasto podzielić na 2 części, większą część taka 3/4 wyłożyć dno i boki formy do tarty, którą wcześniej wysmarowałam masłem,
jabłka obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem i bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku, ułożyć jabłka na cieście

drugą część ciasta rozwałkować, pociąć na paski o szerokości 2 cm, nożem lub radełkiem
ułożyć na wierzchu w kratkę.
Piec w 190 stop.C  około 50 min, po 30 min posmarować roztrzepanym jajkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz