środa, 4 września 2013

drożdżowe płaskie bułki

Od jakiegoś czasu chodziły za mną bułeczki takie zwykłe drożdżowe bez żadnych udziwnień typu dżem albo kruszonka.
Postanowiłam zrobić coś a'la bułeczki a'la chlebki
 Są słodkie, z makiem i płaskie.
Idealne na przekąskę, na śniadanie same bądź np.z masłem orzechowym

ciasto:
30 g drożdży
3 łyżki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 szklanki mąki
70 g masła roztopionego
szczypta soli
mak do posypania
Drożdże pokruszyć dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mleka, ucierać łyżką do rozpuszczenia sie drożdży.
Wlać pozostałe mleko, resztę cukru, sól oraz mąkę wymieszać dodać masło wyrabiać 2 min.
Nastawić piekarnik na 180 stop.C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać w odstępach około 4 cm, posypać makiem. wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 15 min.

2 komentarze:

  1. takie bułeczki to są najlepsze z samym masełkiem i jeszcze letnie,,,

    OdpowiedzUsuń