sobota, 19 października 2013

drożdżowe z cynamonem



składniki:
40 g drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
300 g mąki
30 g masła
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

nadzienie:
20 g masła
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczka cynamonu
cukier perlisty
masło roztopić dodać cukier i cynamon, wymieszać

drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem, poczekać ze wyrosną,
dodać roztopione masło, sól oraz mąkę, wyrobić i odstawić na 10 min.
po tym czasie ciasto zwinąć w kule i rozwałkować na prostokąt taki mniej więcej 25x 35 cm.
Posmarować nadzieniem zwinąć jak roladę zaczynając od dłuższego boku, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto kroić na krążki grubości 3 cm, układać na blaszce w sporych odstępach od siebie.
Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem perlistym.
Zostawić do wyrośnięcia na 20 min. Piec około 20 min w 180 stop.C



2 komentarze: