czwartek, 3 października 2013

jesienne brownies

Lubię czekoladę i lubię ciasta czekoladowe. To przed upieczeniem wyszło niczym pyszny krem czekoladowy.




składniki:
100 g miękkiego masła
2 jajka
3 łyżki cukru
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mąki
orzeszki ziemne do posypania

nastawić piekarnik na 170 stop.c
Czekoladę połamać i rozpuścić z 1 łyżeczką masła w kąpieli wodnej
Jaja z cukrem utrzeć na puch, dodać masło i ucierać jeszcze minutę.
 Do masy jajecznej dodawać czekoladę ciągle miksując, wsypać mąkę wymieszać. Ciasto ma konsystencję gęstego kremu.
Blaszkę 15x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę przełożyć, wyrównać, posypać siekanymi orzechami
piec max 20 min ja swoje piekłam dosłownie 17 min.
Ciasto wygląda w środku jak "zakalec" jednak tak ma być, w tym cały sekret.



2 komentarze: