piątek, 4 października 2013

piątkowa pizza

Jak zwykle w piątek nie wiem co na obiad więc zostaje domowa pizza.













ciasto :
3/4 szklanki ciepłego mleka
40 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oleju
niecałe 1,5 szklanki mąki
dodatki:
1 papryka
4 pieczarki
 pikantne salami,
salami z pieprzem
tarta mozzarella

drożdże rozpuścić w mleku, dodać sól,olej oraz mąkę wyrobić ciasto. Nie będzie zbyt zbite o w sumie oto chodzi.
Ręce oprószyć w mące i podzielić ciasto na 3 części tworząc kule, blat posypać mąką  każdy kawałek rozwałkować na placek grubości 0,5cm można grubszy.
blachę posmarować delikatnie olejem ale naprawdę delikatnie, położyć placki na blachę,
posmarować je ketchupem, położyć pokrojone pieczarki, paprykę oraz salami, posypać serem.
Piec około 15-20  min w 200 stop.C





2 komentarze:

  1. Fajna pizza i wydaje się szybciutka w wykonaniu, mam dwa pytanka ciasto nie musi wcale wyrastać od razu do piekarnika wkładamy?? i czy surowe pieczarki czy jednak podsmażone ?? :) POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie zostawiam do wyrośnięcia od razu do piekarnika, można nastawić piekarnik na samym początku,
    pieczarek nie podsmażam, surowe daje :)
    mam nadzieję ze wyjdzie i będzie smakować:)

    OdpowiedzUsuń