wtorek, 29 października 2013

piernik z makiem

Znowu mnie coś wzięło na piernik, chyba dlatego, że to takie rozgrzewające ciasto a dzisiaj wieje.


składniki
2 jajka
3/4 szklanki mleka
50 g roztopionego masła
2 łyżki cukru
2 łyżki melasy
3 łyżeczki przypraw do piernika
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczka cynamonu
200 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść suchego maku

jajka,mleko ubić trzepaczką do spienienia się mleka, dodać melasę, cukier i masło, wymieszać, dodać mąkę z proszkiem, mak, sól oraz przyprawy, wymieszać dobrze.
blache 10x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, piec około 35 min w 180 stop.C






4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. dokładnie, chyba już mi się powoli załącza atmosfera ;)

      Usuń
  2. Pyszne i szybkie ciasto, bardzo lubię takie przepisy :) Poza tym zrobiło się już troszkę świątecznie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę szybkie i chyba każdy takie lubi :) masz rację, że świątecznie

      Usuń