piątek, 25 października 2013

strucla gruszkowa-jabłkowa

Od tygodnia chodzi za mną ciasto a gruszki zalegają. Jeszcze ciepła i pachnąca strucla z nadzieniem gruszkowo-jabłkowym.








nadzienie:
1 duże jabłko
3 gruszki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka kisielu cytrynowego

gruszki i jabłko obrać, pokroić w kostkę, dusić je z cukrem i 1 łyżką wody przez 5 min, wsypać kisiel cytrynowy, wymieszać prażyć jeszcze chwilę.

ciast:
20 g drożdży
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
1 jajko
50 g masła
170 g maki czyli szklanka
szczypta soli

drożdże, cukier i śmietanę wymieszać do rozpuszczenia się drożdży, dodać roztopione masło oraz jajko wymieszać, dodać sól i mąkę, wyrobić. Odstawić na 2-3 minuty.

rozwałkować ciasto na prostokąt mniej więcej 20x35 cm, nałożyć równomiernie nadzienie

 zwinąć jak roladę a  końce zawinąć pod spód ,

 Zawinąć w papier do pieczenia (ja nie zwijam ciasno tylko zostawiam tak 0,5 cm luzu) pamiętając, żeby końce papieru również zawinąć pod spód.
nagrzać piekarnik na 140 stop.C wstawić ciasto i przy uchylonych drzwiczkach niech rośnie z 15 min, po czym nastawić temp. na 180 stop.c i piec jeszcze około 20 min. Studzić w papierze.
a tak wygląda po zdjęciu papieru  i polukrowaniu


4 komentarze:

  1. muszę szybko kupić gruszki i też wyczarować z nich coś tak fajnego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po brzegi wypełniona owocami, musiała być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. gin jeszcze została myślę, że na dzisiaj i jutro starczy :)

    OdpowiedzUsuń