środa, 2 października 2013

zupa warzywno -mięsna

Dobra ciepła zupa, to raj dla żołądka. Zrobiłam zupę coś podobną do mojej gulaszowej.



składniki:
1 cebula
1/2 papryki
1 marchewka
1 pietruszka
1 filet z kurczaka
1/2 puszki pomidorów
1 łyżka oleju/oliwy
3-4 duże ziemniaki



Cebule, paprykę i pierś pokroić w kostkę, dusić w garnku na oleju/oliwie 5 min,  wlać około 2 litry wody litra wody. Niech się gotuje 15 min po tym czasie pomidory przetrzeć przez sitko do garnka w celu pozbycia się skóry i pestek,
marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, obrane ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić wszystko, gotować jakieś 30 min. Na koniec doprawić solą, pieprzem, ja również dodałam nieco bazylii.
Można zupę podać z pieczywem.


4 komentarze: