sobota, 16 listopada 2013

drożdżowe na "oko"

Lubię drożdżowe, ale rzadko kiedy trzymam się przepisu, zazwyczaj robię na oko i tak jest w tym przypadku.tylko nieliczne składniki są szczegółowe


ciasto:
50 g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
szczypta soli
około 1/2 szklanki cukru
2 duże jaja
około 3-3,5 szklanki mąki
około 70 g margaryny

drożdże zasypać 1 łyżka cukru, zalać mlekiem lekko posypać mąki i zostawić do wyrośnięcia około 5 min,
po tym czasie dodać jajka, wymieszać, dodać mąkę sól, oraz roztopiona margarynę, zacząć wyrabiać ręcznie około 2 min, ciasto przełożyć do blachy 20x35 cm, wyłożonej papierem bądź natłuszczonej,
posypać kruszonką i znowu na oko
2 łyżki margaryny roztopić, wsypać koło 2 łyżki cukru i około 3 łyżki mąki, jeżeli będzie za suche dodać ciut miękkiego masła
odstawić na 40 min w ciepłe miejsce. piec w 180 stop.C około 30-35 min w sumie, aż się zrumieni





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz