wtorek, 19 listopada 2013

murzynek z czekoladowo wiśniową nuta

Zrobiony na szybko, z pospiechu zmieniłam kolejność ale widać, że posłużyło ciastu. Pięknie wyrosło.
Ciasto na kiermasz szkolny u młodszego dziecia, dlatego tak kolorowo udekorowane.






ciasto:
250 g margaryny/ masła
1,5 szklanki cukru
opakowanie czekolady w proszku wiśniowej 125 g (kruger)
2 szklanki zimnego mleka
5 jajek
4 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej

margarynę  cukier, czekoladę i 1/2 szklanki mleka podgrzewać w większym garnku, do momentu roztopienia się margaryny, wymieszać do połączenia się składników, zdjąć z ognia, wlać pozostałe zimne mleko, wymieszać, wbić wszystkie jajka, wymieszać mikserem, dodać mąkę z sodą, wymiesząć mikserem na gładka masę.
Ciasto jest rzadkie, przelać do blachy 20x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec do suchego patyczka około 40-50 min w 180 stop.
jeszcze gorące polać polewą

polewa:
2 łyżki miękkiego masła
3 łyżki mleka
2 łyżki czekolady w proszku bądź 1 łyżka ciemnego kakao
masło roztopić, dodać mleko i czekoladę, wymieszać, taką polewa polać ciasto i posypać posypką




2 komentarze:

  1. pięknie wygląda <3
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje, to dla dzieciaków było więc musiało być kolorowo :)

      Usuń