piątek, 29 listopada 2013

piernik z mąką żytnią

Muszę przyznać, żeby chyba najlepszy jaki jadłam, w smaku i wyglądzie jak prawdziwy piernik.
Polecam przyprawę firmy kotanyi,  jest to najlepsza przyprawa z jaka mam do czynienia od kilku lat albo użyć własnej mieszanki.


składniki:
 220 g miodu naturalnego
50 g cukru pudru
2 jaja
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju rzepakowego
100 g mąki żytniej razowej
150 g maki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżka przypraw do piernika

miód z cukrem rozpuścić, nie zagotować, przestudzić, wbić 2 jajka, dodać mleko, olej, wymieszać dobrze
mąkę, sodę i przyprawe wymieszać razem, dodać do mokrych składników i wymieszać ręcznie przez około 1 min.
przelac do blaszki 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20-25 min w 180 stop. C

4 komentarze: