sobota, 2 listopada 2013

pierniczki bez cukru

Uwielbiam pierniki, pierniczki, ostatnio coś mnie wzięło na nie. Tym razem przepis na pierniczki bez cukru ale z miodem i melasa. Dla mnie są idealnie słodkie jednak komu mało może polukrować.
Ja co niektóre polukrowałam dla dzieciaków.


składniki:
1/2 szklanki płynnego miodu
2 łyżki melasy
50 g masła roztopionego
2 jajka
3 łyżezki przypraw do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu, soli oraz pieprzu
400 g mąki
1/2 łyżeczki sody

miód, melasę oraz masło wymieszać,dodać jajka, wszystkie przyprawy oraz sól, wymieszać, dodać mąkę z sodą, wyrobić ciasto. Będzie one trochę klejące, zrobić kulę, owinąć w folię spożywczą i wsadzić na 10 min do zamrażarki, po tym czasie blat obficie posypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm, wykrawać.
Ułożyć pierniki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je delikatnie mlekiem,
 piec 10 min w nagrzanym piekarniku do 190 stop.C




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz