środa, 18 grudnia 2013

pierniczki dla spóźnialskich

Ciąg dalszy piernikowej uczty. Niestety po ostatni wypiekach zostało już tylko wspomnienie i pusta puszka.
Te są szybkie, miękkie od razu, nie muszą leżakować dlatego pierniczki dla spóźnialskich idealne.
Przepis zapożyczyłam od Doroty z mojewypieki.com

ciasto:
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao
1 łyżka przypraw do piernika
2 jajka
130 g cukru pudru
100 g masła
100 g miodu


masło, cukier i miód rozpuścić, wszystkie suche składniki wymieszać razem, dodać jajka i letnie masło z cukrem i miodem. Zagnieść ciasto. Wałkować na grubość 3-4 mm. Układać w niedużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 10 min w 180 stop.C



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz