piątek, 7 lutego 2014

drożdżówki z makiem

Zostało mi pół puszki maku, a że nie lubie mrozić więc zrobiłam drożdżówki z makiem. Ciasto leżakowało całą noc w lodówce i dopiero dzisiaj z rana zrobiłam, gdyż chciałam mieć świeże na drogę.














ciasto:
50 g drożdży
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
2 jajka
70 g roztopionego masła
350 g mąki
szczypta soli

do miski wrzucić drożdże, cukier i śmietanę, mieszać łyżką do rozpuszczenia się drożdży, dodać maso, jajka, wymieszać, dodać mąkę i sól wyrobić ciasto. Odstawić na 10 min.
Posypać mąką blat, rozwałkować ciasto na prostokąt taki około 45x 30cm, wyłożyć mak, rozsmarować, zwinąć jak roladę. Pociąć na kawałki grubości 2-2,5 cm. Ułożyć w sporych odstępach  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,  dosyć mocno spłaszczyć.

  Zostawić na 15 min, posmarować delikatnie mlekiem. Nastawić piekarnik na 180 stop.C, wsadzić drożdżówki, piec około 20 min. Jeszcze gorące polać lukrem

lukier :
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka,
rozetrzeć puder z mlekiem



2 komentarze: