wtorek, 18 lutego 2014

kruszonkowy jabłecznik

Od dawna miałam ochotę na jabłecznik, jednak tym razem zrobiłam jabłka z kruszonką.
Dzięki ciemnemu cukrowi ma posmak orzechowy.

ciasto:
200 g miękkiego masła/margaryny lub roztopionej - ja zazwyczaj używam roztopionego
11 łyżek mąki
4 łyżki cukru zwykłego
2 łyżki cukru dark muscovado

cukier i mąkę połączyć, wlać masło, łyżką bądź palcami zrobić kruszonkę, nie ugniatać na ciasto

6 większych jabłek, obrać pokroić w plasterki, wrzucić do garnka, dodać 2 łyżki wody i 1 łyżkę cukru podprażyć 3 min.
połowę kruszonki wysypać dno tortownicy średnicy 26 cm, wyłożyć jabłka, posypać drugą częścią kruszonki.
Piec około 30 min w 180 stop.C


4 komentarze:

  1. lubię każdą wersje szarlotki, mniam:d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to było ciasto robione na szybko, nie chciało mi się normalnego ciasta robić wiec jabłka z kruszonką 40 min i jest ciacho :)

      Usuń
  2. Ojej... jak apetycznie wygląda :) Mniam....

    OdpowiedzUsuń