środa, 26 lutego 2014

pączusie z serka homogenizowanego

Nidy nie robiłam, a żeby nie dać ciała w tłusty czwartek postanowiłam zrobić dzisiaj.
Muszę stwierdzić, że wyszły dobre, ale jednak wolę tradycyjne pączki. Mają jeden bardzo duży plus
 robi się je błyskawicznie w porównaniu do zwykłych pączków. Przepis pochodzi od Doroty z "moich wypieków", jednak ciut zmodyfikowany.


ciasto:
300 g serka homogenizowanego naturalnego
2 łyżki cukru
 3 jajka
1,5 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

ponadto:
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Ręcznie wymieszać serek z jajkami, dodać mąkę z proszkiem oraz solą.
Nagrzać olej do temp.175 stop.C ja to robię na oko, nabierać łyżeczka maczana w oleju, ciasto nie będzie się kleić,smażyć do zrumienienia.
odsączyć na papierze z tłuszczu, posypać cukrem pudrem


4 komentarze:

  1. dobre są ale wole zwykłe pączki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pączusie i robię nieraz.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie, że można zrobić coś dobrego po najmniejszej linii oporu :)

      Usuń